Mi a Candida?

Candida gomba

A Candida, a gombák típusainak egyik tagja, az emberi test természetes részét képezi. Általában a bőrön, szájban, bélrendszerben és a női nemi szervekben van jelen. A candida sajnos túlszaporodhat, ami bizony problémákhoz vezethet.

Nézzük meg először a Candida alapvető tulajdonságait

A Candida, különösen a Candida albicans, a leggyakrabban előforduló gombafaj az emberi testben. Általában szimbiotikus viszonyban él a testünkkel, ami azt jelenti, hogy kis mennyiségben normális és ártalmatlan. Azonban bizonyos feltételek mellett, például gyenge immunrendszernél, antibiotikumok túlzott használata során vagy a vércukorszint emelkedése esetén a Candida túlszaporodhat, ami kellemetlen tüneteket okozhat és egyéb betegségeket is kiválthat. A Candida albicans a leggyakrabban előforduló fajta, ami felelős a bőrgomba és hüvelygomba fertőzésekért, szájpenész megjelenéséért, de akár végzetes véráram-fertőzést is előidézhet, ha túlszaporodik. A Candida túlszaporodása a szájban, a nemi szervekben és a belekben a leggyakoribb, de mint már említettük, a véráramba kerülve súlyos, életveszélyes állapotot is okozhat. A tünetek közé tartozik a fáradtság, bőrproblémák, ízületi fájdalmak, emésztési zavarok, gyakori húgyúti fertőzések, depresszió és koncentrációs zavarok. A vérben elsősorban tartós vénás-kanülök esetében érzékelhető a Candida fertőzés. Ilyen helyzetben akkor gyógyul szövődménymentesen a beteg, ha az állapot megszűnik a kanül eltávolítása után. A Candida a véráramban keringve szívbelhártya-gyulladást is előidézhet, ami főleg a műbillentyűkön alakulhat ki.

A Candida gomba túlzott megjelenését úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha immunrendszerünket folyamatosan erősítjük, különféle probiotikumokat alkalmazunk, rendszeres méregtelenítő kúrákat végzünk vagy böjtöt tartunk, de a legcélravezetőbb az, ha törekszünk az egészséges életmódra. A Candida gyakrabban fordulhat elő cukorbetegségben szenvedőknél, terheseknél, erősen izzadó vagy túlsúlyos egyéneknél, széles spekrumú antibiotikumkezelés után, esetleg sebészeti beavatkozást követően.

Diétával a Candida ellen?

Az egyik stratégia a Candida gomba számának csökkentése érdekében a diéta. A Candida diéta célja, hogy megvonja azokat az élelmiszereket, amelyek a gombát táplálják, miközben támogatja az immunrendszert a megfelelő tápanyagokkal. A Candida diéta alapját a friss zöldségek, a magas minőségű fehérjék, a teljes kiőrlésű gabonák és az egészséges zsírok képezik. Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszereket, mivel a cukor élteti a gombát. Ezen kívül érdemes csökkenteni vagy teljesen elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrokat és mesterséges adalékanyagokat, színezékeket. A Candida diéta megkezdése előtt fontos, hogy mindig konzultáljunk orvossal vagy dietetikussal, mert a helytelenül végzett étrend változások, negatív hatást gyakorolhatnak egészségünkre nézve.

A Candida gomba tehát természetes része az emberi testnek, de káros lehet, ha túlszaporodik. A Candida diéta, összekötve az orvosi kezeléssel, segíthet a szintek normalizálásában és a tünetek enyhítésében, megszüntetésében.