Minden Candida kezelésnek az egyik legfontosabb eleme a természetes, cukormentes diéta önmagában. Az egészséges, alacsony cukortartalmú étrend a legjobb módja annak, hogy megfosszuk a Candidát azoktól a tápanyagoktól, amelyekre feltétlenül szüksége van a növekedéshez és a szaporodáshoz. Ha ezt a diétát néhány jóféle probiotikummal és gombaellenes szerrel kombináljuk, akkor nagy esélyt adunk magunknak, hogy teljesen leküzdjük a Candida fertőzést.
Mindannyian tudjuk, hogy a Candidának szüksége van a cukorra a növekedéshez, de azt már kevesen sejtjük, hogy ez miért van. A legtöbb online forrás olyan általános kifejezésekkel él, mely szerint "a Candida cukorral táplálkozik", anélkül, hogy mélységeiben is megmagyaráznák, hogy mit is jelent ez tulajdonképpen. Most tehát épp erről lesz szó, hogy miért van a Candida telepeknek a cukorra a szaporodáshoz.
Az olyan élőlényeknek, mint amilyen a Candida albicans, szüksége van szerves, szén-alapú vegyületekre, hogy biztosítsák számukra az energiát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cukrok, mint a glükóz, a fruktóz és a szacharóz szükségesek ahhoz, hogy a Candida újabb és újabb sejtfalakat hozzanak létre. A cukrokból származó energiát kihasználják, hogy növekedjenek, sejtfalakat építsenek, amelyek egyébként 80%-ban szénhidrátból tevődnek össze. A Candida azonban meglehetősen sokoldalú kórokozó és a cukrot extra célokra is felhasználja. A cukor hatására a Candida élesztőgomba sejtek összekapcsolódnak, egy erősebb formává alakulnak át, hosszú ágakat növesztenek, amelyek kilyukasztják a bélfalat és irritábilis bélszindrómát eredményeznek. Ezek az ágak gyorsabb növekedést tesznek lehetővé, és általában komoly tüneteket idéznek elő.
Ahogy a túl sok cukor elősegíti a Candida elszaporodását, úgy a kevesebb cukor fogyasztása lelassíthatja vagy megállíthatja ezt a növekedést. Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a szénhidrátok nélkülözhetetlenek voltak mint a sejtnövekedéshez, mind a telepek kiépítéséhez. Megfosztva azonban a Candidát a fő táplálékforrásától, ezek a folyamatok le fognak lassulni, illetve így meg lehet azt is akadályozni, hogy a Candida telepeket képezzen.
A készítmény több mint 70%-ban telítetlen zsísavat, ami részben omega-6 zsírsav, ill. egyszeresen telítetlen zsírsavból olajsavat tartalmaz.